På veien mot Lørenfallet hage
De tapte merkene
Eight Amcar Club kalles i bilmiljøet for «Ukurrantklubben». Samlingen deres består nemlig kun av de 8 merkene som gikk tapt i etterkrigstiden. Det er ikke bare bilene som er vanskelig å få tak i, men å finne deler til disse er nærmest umulig. De eier til sammen rundt 430 biler, i varierende forfatning. 100 av dem står utstilt på Bilhistorisk senter like ved Lørenfallet på Sørum i Lillestrøm kommune.
EAC ble stiftet i 1977. Jack Tveter er grunnleggeren av klubben, og fikk guttedrømmen oppfylt i april i 2023, da museet her sto ferdig. Interessen for amerikanske biler har han hatt hele livet. Klubben holdt utkikk etter biler i rubrikkannonser i avisen, og ringte opp via telefonkiosk, for fasttelefon hadde de ikke. Fra 1977 til i dag har det blitt en imponerende samling!
Hver bil har sin historie
Har du mulighet bør du ta en nærmere prat med klubbmedlemmene når du tar turen. De sitter på inngående og spennene informasjon om hver enkelt bil i utstillingen. Hver bil har sin særegne historie. Her kan du se bilen fra den første Olsenbanden-filmen. Den står her med veska til Kjell i baksetet og barnevogna til Basse på taket.
Hør om konebilen fra Henry J. som ikke hadde bakluke, ei heller bakdører. Her måtte mor altså krabbe inn over førersetet og inn i baksetet for å plassere varer i bagasjerommet. Kan denne være laget av en mann?
I hovedetasjen er det kun biler som er i god stand og som kjører på veien med jevne mellomrom. Her finner du bilen kongen ble kjørt rundt med da han var på Romerike for en stund tilbake. Det er en tro kopi av racerbilen Hudson Hornet her, og en råkul pacecar. Lakken glinser, chromen skinner og du blir tatt med rett tilbake til 50-60- og 70-tallet på et blunk.
I sitt rette element
I underetasjen er det en litt annen type utstilling. Her er det utstilt biler i forskjellige situasjoner, og det er laget miljø rundt flere av dem. Ta en titt på to forskjellige russebiler som rullet på 70-tallet. En rød fra Lillestrøm, og en blå som har tilhørt den tidligere ordføreren i Tønsberg. Her kan du se et vrak som ble hentet opp fra bunnen av Lierbakkene og du kan besøke selveste Kløftaskroten! Men pass deg for hagla og hunden!
Et annet klenodia er Frisco-bilen. På 50-tallet måtte man ha lisens for å kjøpe seg bil. Eieren av denne bilen brukte bilen til å kjøre seg og familien til hytta på Hamar. Skjebnen ville det slik at mannen falt om og døde på hytta. Bilen ble dermed parkert i en låve, da ingen andre i familien hadde sertifikat eller lisens. For ca. 10 år siden ble Eight Amcar Club kontaktet av familiemedlemmer om bilen. Den sto som den var forlatt, komplett med en pakke Frisco sigaretter i hanskerommet.
Videre har de laget en gammeldags bensinstasjon og en rekke andre kule utstillinger med bilen i fokus, som helt kart er verd en titt.
Håp for ungdommen
I samme etasje ligger også ungdomsverkstedet. Så langt er dette en liten spire av håp om å få til noe stort. Gjennom Lions har de hatt 6 ungdommer som ikke helt passet inn i formen som skolevesenet presser over hodet på alle barn. De har hos Eight Amcar Club fått muligheten til å lære å mekke på gammel bil. Nå er disse seks «forsøks-ungdommene» ute i jobb eller i lære, så det har så langt vært en suksesshistorie. Håpet er at de kan ta inn flere ungdommer med kommunen i ryggen, slik at det blir et fullverdig tilbud for ungdom som heller litt mot skråplanet. De ønsker også at ungdommen skal få mulighet til å bli lært opp i kokkeyrket i Dineren, og også i park og anlegg når de skal begynne å etablere uteområdene rundt bygget.
«Det trenger ikke bare dreie seg om bil» smiler ildsjelene, Frank Johansen og Kjell Blåhella.
American diner
Når man kommer inn hovedinngangen til resepsjonen på det ellers ganske anonyme bygget, kan man ikke unngå å bli imponert. Her kommer du rett inn i en ekte amerikansk diner! Rutete gulv og båser trukket i hvit og rød sky. På menyen står burger, milkshake og cola! Pizza kan du også få.
Dineren drives av Glenn Gundersen, som har god erfaring fra matbransjen. Han driver Catering Øst på Blaker, og har et hjerte for god hjemmeprodusert mat. Til dinerens signaturburger kverner han kjøtt og baker egne burgerbrød som han stempler med EAC sin logo. Stedet er godt besøkt. «I starten var det nok flest bilinteresserte her, men nå har det begynt å komme ungdommer fra Sørum skole og andre steder som liker å ta seg en burger og henge her», forteller Glenn.
Dineren er åpent onsdag-lørdag fra 11-19, og søndag fra 12-18. Det er også mulig å leie det kule lokalet, men da helst utenfor åpningstiden. De har hatt flere firmaer som har leid lokalet til kick-off og lignende, så ta bare kontakt, så finnes det nok en løsning.
Arrangementer for alle
Dette er et sted der folk i nærområdet kan samles. De arrangerer quiz en gang i måneden. Da har de en kul quizmaster som lager bra med liv. «Det ble en kjempehit med en gang. Første gang var det 25 personer med, og neste gang ca 60. Denne tredje gangen blir det julequiz, og det ser vi frem til. Lokalet rommer ca 100 personer, så vi håper på stinn brakke», sier Glenn fornøyd.
Hver onsdag året rundt har de konseptet sitt «Cars&Coffee». Her møtes bilinteresserte fra hele landet til en kaffekopp, vaffel og bilprat. Det er mest besøkt om sommeren. Da kommer folk i hopetall kjørende med bilen eller motorsykkelen sin. Men det dukker opp en gjeng hver onsdag året gjennom, så det er bare å slenge seg med.
«Til sommeren skal vi dra i gang et skikkelig 60-tallsparty her også, med dansegulv ute i bilhallen og kul musikk og selvfølgelig mat fra dineren», forteller Glenn.
Det går også bussturer hit for de eldre. Det er en kalender på nettsidene deres som forteller mer om dette. Mange godt voksne tar turen og føler stor gjensynsglede med de gamle bilene, og mimrer tilbake til ungdommen.
Hoffleverandør på gris
Catering kan også bestilles fra Glenn. De har tradisjonell cateringmeny, men har en forkjærlighet for bakst. Kanelsnurrene og focacciaen herfra er legendariske. Ellers forteller Glenn med et smil at de er hoffleverandører til den filippinske ambassaden. Sammen med sin filippinske kone hadde de planer om å ta sikte på å levere en filippinsk spesialitet til det filippinske markedet, nemlig helstekt gris. Men det viste seg å være et grisepopulært produkt også blant nordmenn. Grisen helstekes i spesialbygde ovner og leveres varm til kunden, med eple i munnen. De fyller buken med urter, slik at smaken trekkes ut i kjøttet. Den lange steketiden gjør kjøttet mørt og saftig. Det lønner seg å bestille i god tid, for dette har stor etterspørsel.
Utbygging i området
Dette unike museet ligger i nærheten av to store byggeprosjekter i regi av Bakke AS. Midt mellom Fabeltunet og Lørenfallet hage. Gutta fra Bilhistorisk senter synes det er positivt at området rundt blir bygget ut, da det sikkert vil by på flere kunder både til dineren og museet.
Vi tenker at det er må være perfekt å kombinere en dag med visninger på Fabeltunet og Lørenfallet hage med en middag på dineren og omvisning på museet.