bakke

Nannestad IL satser stort på e-sport

E-sport er den sporten som vokser raskest på verdensbasis. Denne trenden har Nannestad IL slengt seg på med stor iver. Allerede før de hadde startet skikkelig opp hadde de over 100 medlemmer som var klare for å spille.

Gode samarbeid skaper resultater
I Nannestad er det et stort tilbud til barn og unge med et bredt utvalg av lag og foreninger. Det er mye å ta seg til for alle aldere innen alle mulige idrettsgrener. Men likevel ønsket Nannestad IL å satse på e-sport i samarbeid med Nannestad kommune. De har fått med seg næringslivet og i tillegg fått økonomisk støtte fra Gjensidigestiftelsen og Sparebankstiftelsen. Selv med denne støtten hadde det nok likevel ikke vært mulig å få til uten ildsjelene bak, som har jobbet mer enn 2000 dugnadstimer siden de startet opp. En av disse er Tore Alm som er leder for e-sportgruppa i Nannestad IL.

Er det sport?
Han forteller at mange spør om e-sport kan karakteriseres som sport. Til det svarer han at det på lik linje med sjakk er et spill der man må utøve mye taktikk og være sterk både fysisk og psykisk for å hevde seg. Videre understreker han viktigheten av søvn, kosthold og styrketrening for å bli en skikkelig god utøver. Dette er temaer Nannestad IL har stort søkelys på.

De har lag innen forskjellige spill; Call of Duty, Fortnite, Counter-Strike og Apex Legends med flere. De er opptatt av å ha et bredt tilbud for alle unge mellom 6-19 år. «Det er få ting som motiverer meg mer enn når jeg blir kontaktet av fornøyde foreldre som sier at barnet deres har blomstret opp etter at de ble med på laget vårt. Mange barn faller litt utenfor de tradisjonelle idrettene som fotball og ski, så da er det flott å ha muligheten til å hevde seg på andre arenaer. Etter slike tårevåte samtaler er alle nedlagte dugnadstimene verd sin vekt i gull.» forteller Tore.

I tillegg ønsker vi å drille barn og unge i nettvett. I samarbeid med kommunen holder vi på å opprette en YouTube-skole der ungdommen får lære å sette sammen en hel produksjon på egenhånd. De lærer ikke bare det tekniske, men også hvordan man oppfører seg på Internett. Vi forbereder dem på at det finnes nettroll der ute, og hvordan de skal håndtere disse. Vi gir dem verktøy for å eliminere hets, og verdifull lærdom om å ikke hetse tilbake. Dette er gode grunntanker uansett hva du skal drive med i livet.

Tore Alm, leder for e-sportgruppa i Nannestad IL.

En mer tilgjengelig fritidsklubb
E-sportgruppa holder til i samme lokaler som fritidsklubben i Nannestad. Denne var tidligere åpen en dag i uken, men nå skal den være åpen fra mandag til fredag. Kommunen har stilt 90 kvm til disposisjon samt gratis Internett. Vi har fått hjelp fra Nordby Maskin og en lokal elektriker til å få satt opp lokalet og utstyret. Det hjalp også godt da vi fikk støtte fra Gjensidigestiftelsen. Det er viktig å ha utstyret i orden. Vårt nye og topp moderne utstyr gjør at ungdommene får lyst til å prøve dette, og kommer til oss. Vi har 10 maskiner som ungdommene kan bruke fritt, tre playstations og en X-box. Tanken er at alle ungdommer kan komme hit og henge. Man trenger ikke være opptatt av e-sport. Vi viser filmer og har brettspill og andre aktiviteter også. Vi har også nært samarbeid med utekontakten og Natteravnene i Nannestad. Disse oppfordrer ungdommen til å stikke bort til klubben i stedet for å reke gatelangs.

Gamle gamere vekkes til liv
Det er jo et travelt samfunn vi lever i, og folk farter hit og dit. Vi har lagt til rette for at foreldre skal kunne slå seg ned i lokalene når poden er på trening. Vi merker en helt tydelig interesse fra foreldrene, og ofte vekkes gamle gamere til liv. Vi har planer om å dra i gang seniorgrupper også. «I denne bransjen går jo 15 åringer for å være den eldre garde, og man er senior når man er 19 år, men her mener jeg altså foreldrene» ler Tore Alm. 

Girlpower på nett
Egne jentekvelder skal vi også ha. Vi ser at jenter kan oppleve hets fra testosteronbombene. Ofte opplever vi at jenter velger å spille under guttenavn for å slippe dette. Dette er holdninger vi jobber hardt med å fjerne, og vi lager derfor egne jentekvelder der jentene kan utfolde seg uten negativ oppmerksomhet. Her spiller de og føler seg trygge på samme arena, og selvtilliten blomstrer opp, ofte nok til å bruke sine egne navn. Det er kult å se at det virker.

Streamer lokale arrangementer
Planene er mange, og engasjementet er stort. Det lokale næringslivet hiver seg på og sponser flere av våre prosjekter. Nå oppkaller vi derfor FIFA-hjørnet vårt etter Nordby maskin, og det vil få navnet «Nordby stadion». Herfra sender vi NM i FIFA. Det er en fin måte å vise seg frem for det lokale næringslivet. Vi streamer jo ekstremt mye, og blir sett av mange.

I vinterferien fikk vi til å arrangere en gathering for ungdommen med konkurranser og aktiviteter. Vi hadde lignende planer i påskeferien også, men korona satt dessverre en stopper for det. Men vi gjennomførte likevel en svært vellykket påskestream via nett-tv. Det var en 6 timers sending med diverse konkurranser, visninger av spill, FIFA-konkurranse og Kahoot! og selvfølgelig masse fete premier underveis. «Påskeaften var vi faktisk oppe i 80 seere på det meste. Det er jo ganske imponerende.» sier Tore.

Vi har også planer om å kjøre en tre dagers stream i forbindelse med 17. mai. Vi starter 14. mai og vil sende fra det lokale bil-toget, taler fra skolene i området og masse annet, i tillegg til gaming da, selvfølgelig. Det vil være forskjellig innhold til forskjellige tider på døgnet. Det gleder vi oss skikkelig til.  Sendingen vil sette søkelys på å samle inn penger til idrettslagets ønske om å få kjøpt inn en ATV. De trenger den til å holde vårt populære diskgolf-anlegg vedlike, frakte utstyr for håndballgruppa under Nannestad-Cup, snøbrøyting av uteisen vår om vinteren, for å nevne noen av bruksområdene.

Drømmer om nye lokaker
Vi ønsker oss på sikt et nytt og lysere lokale. Vi er fornøyde med det vi har fått til så langt, men det hadde vært fint med litt dagslys også. Nannestad IL mister nå klubbhuset sitt. Det skal rives til fordel for den nye svømmehallen som kommer. Drømmen er derfor at vi på sikt kan få til et kombinasjonshus på nedsiden av arenaen. Et klubbhus for tradisjonell idrett, der vi kan installere oss i andreetasje med e-sport og ungdomshus. «Det hadde vært perfekt» smiler Tore.

Nannestad har et suverent tilbud til barn og unge
Det er ikke så mange klubber som har lyktes med e-sport foreløpig, men vi ser at Gjerdrum, Hurdal og andre kommuner i nærheten begynner å bygge opp klubber for dette i sine idrettslag. Vi har vært veldig heldige med at kommunen har stilt seg så positive til dette. I Nannestad finner alle noe som fenger, enten det er å ri hest, stå på snowboard eller game. Her satses det tungt på barn og unge, det er få steder du finner like mange og varierte tilbud. Nannestad er steder for nye begynnelser!