bakke

Fager bakst på Fagerstrand

En liten rusletur opp bakken fra Bakkes nye byggeprosjekt, Strandlia, ligger en liten perle av en kafe. Bakeri, cafe og catering drives av trivelige Ömer Öser. Han bor selv fra Tangen, så han er godt kjent i området, og vet hva de lokale menneskene setter pris på. Vi har tatt en prat med ham.


En god start

Fagerbakst åpnet i april i 2023, så de har ikke vært i drift et år engang. De har blitt svært godt tatt imot, og de lokale er flinke til å benytte nabolagskafeen. Da vi var der en fredag formiddag var det godt med folk i lokalet. Det var et ungt par med babyen sin, en gruppe på jobblunsj, besteforeldre med barnebarn, et par senior damer, og noen yngre venninner. Hele tiden kom det folk innom for å spise, eller kjøpe deilige brød og bakevarer til helgen. Ömer forteller at folk er flinke til å gi gode og konstruktive tilbakemeldinger, og de forsøker å lytte til og etterkomme ønskene som kommer. Det virker som at folk er veldig glade for å ha fått et hyggelig møtested, og vi har faktisk en god del besøkende som kommer både fra Drøbak og ellers på Nesodden.


Fokus på rene råvarer

Ömer tror mye av hemmeligheten bak suksessen er fokuset de har på rene råvarer. De baker alle bakevarene på sitt eget kjøkken. De strekker seg langt for å bruke kortreiste produkter. Det økologiske melet de bruker er fra Holli mølle, og de får kaffe fra det lokalet brenneriet, Sukasa som ligger på Fagerstrand. De bruker ekte meierismør og melk, ikke noe pulver eller halvfabrikata. Ömer påpeker at butikkbrød faktisk er noe av det mest ultraprossesserte vi har, da deigen går gjennom en rekke maskiner og tilsettes både glutenenzymer og e-stoffer. Han forteller at flere som tror de ikke tåler gluten har kunnet spise surdeigsbrødet de lager her, da det ikke er tilsatt noe ekstra gluten eller konserveringsmidler. Vi har flere typer surdeigsbrød. Den ene typen er 100% surdeigsbasert, uten gjær. «Det er lange prosesser for å lage et godt surdeigsbrød, det skal ta tid. Vi bruker tre dager fra vi starter med å mate surdeigen til brødet står klart i hylla» forteller Ömer.


Kaster ikke mat

Det er ikke så lett å alltid beregne riktig mengde brød og andre bakevarer, da det er uforutsigbart hvor mange som kommer innom i løpet av dagen. I helgene er det som regel mange innom, men i ukedagene er det ikke like enkelt å vite hvor mye man skal bake. Men dersom de har brød til overs gir de det til Menighetshuset som igjen gir ut matkasser til mennesker som har det vanskelig. «Da går i alle fall ikke maten til spille» smiler Ömer.

«Andre ganger opplever vi at vi har bakt for lite. Som på søndag da det var både fastelavn og morsdag ble alle bollene utsolgt før kl. 12. Da svingte vi oss rundt og bakte mer. Sånn sett er det praktisk å bake alt på vårt eget kjøkken. Vi kan lett tilpasse oss til etterspørselen.» sier Ömer


Storstue

I tillegg til å være en populær nabolagskafe har de flere faste arrangementer. Det mest populære er strikkekaffen – «Strikk og skravl». Nå sist torsdag var det 25 damer som møttes for å strikke og prate. Det er veldig hyggelig, og det kommer fler for hver gang det arrangeres.

I samarbeid med kommunen og Nesodden eldresenter arrangeres «Eldrebenken». Da kommer det en gjeng seniorer hit. Flere bor på eldrehjemmet og kommer seg ikke så ofte ut på kafe og restaurant. Det er tydelig at de koser seg veldig når de kommer hit for en kaffe, smørbrød og kanskje en kake.

Barseltreff har de også hatt. Lokalet er i så måte perfekt. Vognene kan stå utenfor de store vinduene, slik at man lett kan se sitt sovende barn. De har også en liten lekekrok der barna kan ligge og plundre litt mens mamma tar seg en kaffe eller lunsj. «Det er ikke noe arrangert barseltreff for tiden, men dersom det er ønskelig starter vi gjerne opp det igjen» smiler Ömer.

På veggene henger flott kunst. Det er malerier fra lokale kunstnere som stilles ut her. Det er mulig å kjøpe maleriene også, men vi synes de gjør seg veldig godt her.

Ömer og de ansatte vil at Fagerbakst skal være nabolagets storstue, der alle er velkomne. De føler  at de langt på vei har lykkes med det, men er selvfølgelig avhengig av at folk bruker stedet titt og ofte. Kafeen er et naturlig knutepunkt, og lett for folk å stikke innom når man har vært på tur i skogen, eller på fotballkamp med barna. Det er to busstopp rett i nærheten, så mange kjøper med seg brød på vei hjem fra jobb ol. Kafeen holder åpent hver dag fra 10-17, og fra 10-16 i helgene.Skal utvide

Fagerbakst har overtatt lokalene vegg i vegg og har planer om å utvide kjøkkenet og bakeriet, slik at de kan øke produksjonen. De vil da kunne tilby salater, supper og diverse gryter slik at det blir et enda bedre lunsjsted. De driver også med catering, hvor de har spennende tyrkisk mat, men også tradisjonell cateringmeny med bla. koldtbord og julemat. Det vil også være mulig å leie lokalet til arrangementer om man da bestiller mat fra Fagerbakst.


Fagerstrand blir større

Ömer synes det er positivt at Fagerstrand har økt i popularitet. Stadig flere flytter hit ut, og det gjør det enklere å drive en lokal bedrift som Fagerbakst. Hans observasjon er at de er mange Oslo-folk som velger Fagerstrand. De er vant til å ta turen innom både bakeri og kafe i byen, så det virker som de setter pris på det tilbudet.

Det har kommet flere nye byggefelt like i nærheten, og ett av dem er Strandlia, der Bakke bygger lekre nye boliger. Vi anbefaler å ta en tur innom Fagerbakst for en trivelig lunsj og et surdeigsbrød. Hvorfor ikke kombinere det med en visning på flotte Strandlia?


Ta kontakt med prosjektselger:

Thomas Johan Hagen, mobil 951 34 707 // thomas.johan@bakke-as.no