bakke

Ille bra på Bruket

Bruket Brygget ligger badet i sol på Gressvik. Helt nede ved elva med nydelig arkitektur og flotte grøntområder på tunet mellom bebyggelsen.

En torsdag formiddag i juni tok vi turen dit. Her ble vi møtt av en ivrig gjeng med stjerner i øynene. Alle ville fortelle oss hvor flott det er å bo på Bruket Brygge. Vi fikk ferske boller som smeltet i munnen og dampende nypresset kaffe. Det var latter og god stemning. Vi tok runden og pratet litt med noen av beboerne som gladelig fortalte om sitt nye bosted. De fleste virket nesten litt nyforelsket.

Fulgte nøye med på byggeprosessen

Per Arne er Brukets primus motor. Han har fulgt prosjektet med argusøyne fra dag èn. Han har selv jobbet i byggebransjen siden -67, så han vet hva han skal se etter. Han og kona bor på bakkeplan og har terrasse med utsikt mot elven og båthavna. Da vi spurte dem hva det beste med å bo på Bruket var svarte kona kontant: «FERGA! Gratis byferge som går hvert 20. minutt. Den tar oss inn til sentrum på 10 minutter!» De liker også godt at det er så mange forskjellige type mennesker som bor på Bruket Brygge, og de bruker promenaden og grøntområdene flittig. De er sosiale typer som tar seg tid til å skravle med alle som går forbi. Per Arne sykler til Sarpsborg hver dag på elsykkel og liker at det er fine sykkelveier og turområder i nærheten.

Nydelig arkitektur og perfekt område for barn

Emilie og samboeren venter sitt første barn i september og har stor tro på at Bruket Brygge er det perfekte stedet å bo med barn. De bor på bakkeplan med stor deilig markterrasse, og ser for seg at det blir lett og trygt å slippe barnet ut på lekeplassen når den tid kommer. Hennes foreldre bor i samme gate, og hun har selv vokst opp i der. Hun visste allerede at det er et kjempefint sted å bo. «Det er sentralt, men samtidig rolig og tilbaketrukket» sier Emilie. «Jeg bruker Byferga veldig mye. Det er helt supert å komme seg lett til byen uten å måtte bruke bil.» Hun trives veldig godt på Bruket Brygge. De flotte grøntområdene og promenaden setter hun høyt. «Jeg liker også arkitekturen veldig godt. Trefasadene gir en varm og lun atmosfære, og det føles som man bor i hus fremfor blokk», smiler Emilie. Paret er mye ute og har blitt kjent med mange av de andre beboerne. Emilie skryter veldig av bomiljøet på Bruket Brygge og forteller at det er sosialt og trygt når man er en del av et sånt fellesskap. Per Arne og kona er deres nærmeste nabo.


Berikende med barnebarn på besøk

Vi fikk også en prat med Eva Thue som har flyttet til Bruket Brygge fra et stort hus i Sarpsborg. Hun har kastet og kvittet seg med mye og synes det er godt å være litt i forkant. Det er mye mer praktisk med en lettstelt leilighet hevder hun. Hun er strålende fornøyd med sin toppleilighet. «Her har vi solen til kl 22, så vi bruker balkongen vår svært flittig. Derfra har vi nydelig utsikt i alle retninger» smiler Eva. «Her er det virkelig lett å trives. Vi kjente ingen fra før, men føler oss veldig velkomne.» Eva sykler mye i nærområdet og på Kråkerøy, og hun handler en del i de lekre butikkene på Gressvik torg. En av de største grunnene til at de valgte Bruket Brygge er at de har barn og barnebarn i nærheten. To av barnebarna var på besøk da vi var der. De lo og hadde det kjempegøy på lekeplassen. Oline (10) og Signe (8) synes det er helt topp å være på besøk hos besteforeldrene, spesielt når ikke mamma og pappa er med. De har laget seg en egen hinderløype på lekeplassen. De setter tiden med barnebarna svært høyt og elsker at de er på besøk. «Vi baker og finner på mye gøy. Det er veldig berikende å få være så mye med barnebarna, og det virker også som om de stortrives her».

Velkommen til liten og stor, gammel og ung

En av Brukets yngre beboere, Jim Olsen, har alltid bodd i området. Han fattet interesse for området da han så byggearbeidene starte. Han er fergefører på Byferga, så det kunne ikke vært en mer perfekt jobbvei. Han er veldig stolt av promenaden og synes det er veldig hyggelig å se at folk går på tur der. «Alle er velkomne hit. Det er så hyggelig å se barna leke på lekeplassen». Jim sitter i styret på Bruket Brygge og har vært med på hele prosessen. Han kjøpte tidlig og er veldig fornøyd. Spesielt godt liker han det sosiale og sammensatte bomiljøet på Bruket Brygge. «Det er mange fine plasser å sitte ute og folk tar seg tid til en prat. Det er en sosial gjeng som bor her, som det er veldig lett å komme i kontakt med.» Jim nevner også Odins kro på Gressvik torg som et supert knutepunkt. «Det er en hyggelig kafe på dagtid, og en litt brun pub på kvelden. Det er flott å ha et samlingspunkt såpass nært», sier han.

En fantastisk pensjonisttilværelse

En annen beboer som virkelig har fått livet på stell er Helge Olsen. Han og kona flyttet fra en diger enebolig i området. Der var det alltid masse å gjøre med vedlikehold, hagestell og snømåking. Han får ikke fullrost sin nye tilværelse nok. «Vi solgte huset og alt innhold og startet rett og slett på nytt. Når man går fra hus på 200m2 til leilighet på 66m2, da må man kaste og rydde en del. Vi har bare beholdt tre ting fra huset; et vitrineskap, spisebordet og en stol». De har 60 overnattingsdøgn i seilbåten sin og elsker å reise, så derfor bestemte de seg for at de ville bo mindre, og mer praktisk. De nyter pensjonisttilværelsen i fulle drag. «Nå kan vi bruke tiden vår på det vi har lyst til. Jeg savner ikke hage, og det er veldig deilig med mindre å holde i orden. Nå kan til og med jeg finne på å støvsuge av og til.» flirer Helge lurt.
Helge og kona har leilighet ut mot båthavna hvor Helges nest største kjærlighet ligger. En nydelig seilbåt med lekre tredetaljer. Soveromsvinduet deres har utsikt mot båten. «Hun er det første jeg ser når jeg våkner og det siste jeg ser før jeg sovner» sier Helge med drømmende blikk. De har kun et ekstra rom i leiligheten, men de har jo et flytende gjesterom to trapper ned. «Jeg melder meg gjerne frivillig til å sove i båten hvis vi har besøk» ler Helge.
Helge understreker også at det ikke bare er beliggenheten som er perfekt, men at det sosiale bomiljøet på Bruket Brygge er helt unikt. «Jeg har bodd mange år i Oslo og også i Gudbrandsdalen, men det må sies at Østfoldinger er noe spesielt. De er åpne og inkluderende. Rett og slett bra folk»

 

Bruket Brygge står ferdig og innflytningsklart. Det er noen få lekre leiligheter igjen, så man bør være rask på labben om man ønsker å sikre seg en av disse perlene ved elven på Gressvik.

På Bruket Brygge finner du et hjem du vil hjem til.