DETTE ER SPYDEBERGS SVAR PÅ "LYCKLIGA GATAN"

Fotograf Siw Pessar og familien hennes skiftet ut storbyliv i USA med livet på bygda for snart to år siden. Husbankfinansiering gjorde det mulig å virkeliggjøre drømmen om en egen og helt ny enebolig sentralt på Østlandet.

GODFØLELSEN: Siw trives godt i sin lyse og trivelige bolig på Lund Vest.

– Det var en kjempefordel for oss å få lån via Husbanken. Bakke tok seg av hele søknadsprosessen, vi måtte bare levere papirer som viste hva vi hadde hatt av inntekt. Husbanken har også gunstige renter, og de stiller høye krav til boligen. Det er en trygghet for oss som kjøpere.

"LYCKLIGA GATAN"

Spydeberg er en kommune i vekst og har blitt en populær tilflyttingskommune. Landlige og vakre omgivelser kombinert med kort reisevei til storbyens arbeidsmarked og opplevelser, er med på å trekke folk til området.

– Da vi flyttet inn her, var vi mange i samme situasjon. Alle var nye i nye hus. Det har nok vært med på å skape det fellesskapet vi har her i dag.

Et godt nabolag er viktig for voksne, barn og ikke minst alle firbeinte venner. Det tok ikke mange måneder før en felles Facebook-gruppe var opprettet og grillene tent opp til felles grillfester i nabolaget på Lund Vest.

– Jeg føler nesten at jeg lever litt i “Lyckliga gatan” her, forteller Siw og utdyper:

– Vi hjelper hverandre og passer hverandres hus og katter om noen er borte noen dager. Her er vi noen småbarnsfamilier, noen single og noen med større barn, og det skaper god dynamikk i området.

FELLESSKAP: I gata der Siw bor har de opprettet en egen Facebook-side hvor man kan invitere til sosiale sammenkomster og spørre om hjelp om man trenger det. Den lille gressplenen bak huset innbyr til lek og moro for store og små.

NY BOLIG

Siw og familien trives så godt på Lund Vest at de følger Bakke videre og ønsker å oppgradere til en større bolig på det nye feltet som er under utbygging. Søknaden om huslån er igjen i hendene til Husbanken.

– Med store barn ønsker vi et ekstra soverom og et ekstra oppholdsrom så barna kan ha et sted å være. Siden venner og familie bor litt unna, er det fint å ha et gjesterom så folk kan overnatte uten at vi må flytte ut av rommene våre. Og siden vi har gjort dette en gang tidligere, vet jeg nå bedre hva jeg ønsker meg av tilvalg. En selvrensende stekeovn står høyt på listen der!

Bakke er i gang med neste og siste salgstrinn nå. Her kommer 34 nye eneboliger i tre varianter - en type med funkispreg og to mer herskapelige boligtyper.

– Vi ser ingen grunn til å flytte fra et så godt nærmiljø som det vi har her. Som fotografer har vi hele Østlandet som arbeidsplass. Da er det sentralt og fint å bo i Spydeberg. Mange av jobbene våre er i Oslo, og dit tar det bare 40 minutter med tog eller bil.

Vil du vite mer om siste salgstrinn av eneboliger på Lund Vest? Les mer her.

FRIHET I NØKKELFERDIG BOLIG

Henrik Haugen (27) er født og oppvokst i Spydeberg. Han var førstemann som signerte kontrakten på sitt nye rekkehus på Lund Vest i 2014. I juli året etter kunne han vri om nøkkelen og flytte inn i sitt eget hjem.

– Det var en fantastisk følelse, og en stor overgang fra den kjellerleiligheten jeg leide. For meg som var singel og førstegangskjøper, var prisen på boligen helt avgjørende. Selvfølgelig var det et stort pluss med friheten en nøkkelferdig bolig gir. Det var godt å slippe oppussing.

JULESTEMNING: Henrik og Sandra går sin første jul som småbarnsforeldre i vente på Lund Vest. Rekkehuset er julepyntet og lille Celise slapper av i mammas armer.

For litt over et år siden møtte Henrik barndomskjæresten Sandra Wallander (27) igjen på en reunion med ungdomsskolen. 

Forelskelsen blomstret opp, og nå har Sandra flyttet fra Gøteborg og inn i rekkehuset til Henrik på Lund Vest. Sammen har de også lille Celise (3 måneder), og nå ser de i større grad verdien av både beliggenhet og muligheter i nærområdet.

– Livet med småbarn er veldig greit her. Det er for det meste fortau overalt, så det er trygt og godt å trille Celise i vognen. Jeg bruker omtrent 25 minutter på å gå inn til sentrum av Spydeberg, og der finner jeg alt jeg trenger, forteller Sandra.

GODT OG VARMT: At huset er nytt betyr også at det er godt isolert og topp moderne med balansert ventilasjonssystem. Allikevel er det godt og sjarmerende å fyre i peisen som er plassert midt mellom kjøkken og stue og dermed fordeler varmen godt.

FAMILIEVENNLIGHET

Spydeberg er et lite sted, men bare en kort gåtur, sykkeltur eller kjøretur unna boligene på Lund Vest finner man det man har behov for i hverdagen. Helsestasjon, dagligvarebutikker, caféer og et par restauranter - alt ligger i sentrum. 

For et større shopping- og underholdningstilbud er byer som Askim, Ski, Moss og Oslo kun korte kjøreturer unna. Kollektivforbindelsen er også god med både tog og buss.

– For oss blir jo nærhet til barnehage viktig. Den ligger jo faktisk så nært at Celise omtrent kan gå dit på egenhånd om et års tid! I tillegg ligger skolen bare to kilometer unna når den tida kommer, smiler Henrik.

Det er flere barn i nabolaget, og Sandra er klar for å invitere til lek, baking og fellesskap når Celise blir eldre.

– Det er i hvert fall to babyer til i rekka av hus vi bor i. Når Celise er så liten som nå, lever vi litt i en boble, men når hun blir eldre, gleder jeg meg til å ta i bruk lekeplassen på hjørnet og bli bedre kjent med naboene. Det er godt tilrettelagt for barnefamilier rett utenfor døra her. 

AKEBAKKE UTENFOR DØRA: Far og sønn, Hans Petter og Christoffer, på aketur i nabolaget. Rekkehusene kan skimtes i bakgrunnen.

GODT MILJØ FOR BARNA

Året etter Henrik flyttet inn i de første rekkehusene, kom to nye rekker med hus opp. 

Her flyttet Hans Petter Knutsen (42) inn i juni 2016. Han flyttet fra en eldre enebolig i Spydeberg og bor sammen med sine to barn på 11 og 14. Yngstesønnen Christoffer har mange lekekompiser i området og trives veldig godt.

– Nå om vinteren har vi en stor akebakke rett utenfor huset. Ellers synes jeg det er kjempegøy å stå på skøyter. Jeg spilte hockey i Ski før. I Spydeberg sprøyter de en bane nede i sentrum hver vinter, så vi kan stå på skøyter der. Det er kjempegøy!, smiler Christoffer.

Askim ligger en ti-minutters tog- eller kjøretur unna Spydeberg. Her ligger blant annet Østfoldbadet som tiltrekker seg folk fra hele regionen. Pappa Hans Petter kunne ikke tenke seg å bo noe annet sted, og han er glad for mulighetene området har å by på.

– Det er ikke noe problem å sende barna med toget til Askim for å bade, for eksempel. Da reiser de ofte en gjeng sammen og koser seg der noen timer. Det er også anlagt en lysløype i retning mot Askim hvor de faktisk lager snø om den ikke kommer naturlig. Og om sommeren har vi jo Lysern i nærheten. Der er det både fiske- og bademuligheter, påpeker Hans Petter.

• Husbankfinansiering kan hjelpe boligkjøpere å komme inn på boligmarkedet. Bakke hjelper boligkjøperen gjennom hele søknadsprosessen til Husbanken, og boligkjøper får svar i løpet av 14 dager.

• Nøkkelferdige boliger betyr at man kan flytte rett inn ved overtakelse. Alt av hvitevarer er med, gulv og vegger på badene er flislagt, gressplen er lagt og oppstillingsplassen utenfor huset er asfaltert. Kunden får alt som står i prospektet.