bakke

Aurskog; "Verdens beste plass"

Haakon Vormeland (40) er fra Aurskog. Han traff sin store kjærlighet, Anne, da han bodde i Oslo i ungdommen. Da de ventet sitt første barn, klarte han å lure henne med seg til det han selv mener er verdens beste plass. Sammen har de tre barn, rettere sagt ungdommer, og de driver en friluftbarnehage 500 meter fra hjemmet.

Nærhet til fred og ro

Haakon omtaler seg selv om en ekte Aurskog-patriot. Kona Anne er opprinnelig fra Risør, og hun innrømmer at hun av og til savner havet. Til trøst ber Haakon henne se utover åkeren og hvordan den bølger minst like vakkert som havet. Det de setter mest pris på ved Aurskog er naturen. Det gir en frihetsfølelse. Man har nærhet til fred og ro, men man er likevel bare 25 minutter unna Lillestrøm eller 45 minutter fra Oslo om man ønsker å oppsøke byen. Her våkner de til fuglekvitter hver dag, og rådyr tusler like rundt husveggen. De har selv høner og sauer, i tillegg til en bugnende grønnsakshage og et drivhus med formidable tomater, chili og andre vekster.

Hele året bruker de skogen. Det er milevis med skiløyper om vinteren, flotte turstier og sykkelveier. Det er flotte badevann i nærheten. Både Tævsjøen og Abbortjern ligger kun en liten sykkeltur unna. Vi kan gå topptur til Ælghøgda, hvor det står et 18 meters utkikkstårn med vid og magisk utsikt. Dette tårnet driftes av Mangenfjellet turlag. Haakon får ikke fullrost den frivillige organisasjonen nok. «Det de gjør for folkehelsa er helt uvurderlig» sier han.

Om høsten bruker de skogen som sitt matfat. De plukker bær og sopp i store mengder. Kona og barna er ikke så begeistret for æljlusa man av og til kan treffe på om høsten, men til det fnyser bare Haakon «Jeg vil ikke gå glipp av all den deilige soppen, bare på grunn av en liten flue»

Barndomsminner og idyll

Parets tre barn har vokst opp i Aurskog, og det har vært en idyllisk barndom. De har gått i foreldrenes naturbarnehage, og har mange gode barndomsminner derfra. Haakon og Anne tar hunden med på jobb, der brukes den som turvenn og terapihund. Barna lærer å være god mot dyra, og ha et nært og godt forhold til naturen. Haakon forteller også at det er avgjørende for ham at barna vet hvordan mat foredles. «Det er viktig at de ikke tror at kjøttet bare er rosa striper eller at poteter vokser på trær». Vi tar barna med på flåing, vomming og partering av sau, og de har sin egen potetåker i barnehagen.

Skolebussen går rett utenfor døra deres, så det er enkelt for barna å komme seg både til barne- og ungdomsskolene som ligger i Aurskog sentrum, og til videregående på Bjørkelangen. Det er også et bredt utvalg av fritidsaktiviteter for barn og unge, men også for voksne. Her kan barna gå på håndball, fotball, basket, klatring og ski i AFSK, og flere andre aktiviteter som taekwondo, korps, dans eller kickboksing for å nevne noe. «Men noe av det kuleste må være motorklubben, der barn kan kjøre ATV og motorcross helt ned i 5 års alder» gliser motorsportentusiasten. «Også har vi Aurskog golfbane da, for de som interesserer seg for det.»

Alle kjenner alle, ellers kan vi bli kjent

Etter så lang fartstid i barnehagen får man et veldig stort nettverk. Men det ser Haakon på som utelukkende positivt. «Om det skulle skje noe med deg eller familien, så vet man at man har bygda i ryggen» sier han takknemlig. Han forteller også at de drar stor nytte av hverandre. «Hvis jeg vil ha poteter, så drar jeg til Kåre, og hvis folk vil ha sauekjøtt, så kan de komme til meg. Det er fint å strekke ut en hånd og anerkjenne hverandre.» sier han. Han mener det er flott å dra nytte av at man er et lite samfunn, og at det er viktig å omfavne det bygda har å tilby. Han merker godt at Aurskog har hatt en stor befolkningsvekst de siste årene, for han kjenner faktisk ikke alle.

Spent på byutviklingen

Det er spennende tider i Aurskog. Det bygges mange nye boliger. Haakon er veldig spent på hva utbyggerne har av planer hva angår nye møteplasser og samlingspunkter i bygda. «Akkurat nå er torget der vi pleier å ha julegrantenning osv. ikke i stand da det er boligbygging i gang i Aurskog sentrum, men jeg er sikker på at det blir bra når de er ferdige.» De setter stor pris på det møtestedet de fortsatt har intakt, Prestegården. Det blir flittig brukt til kunstutstillinger, biltreff, loppis og andre kulturelle begivenheter. Haakon synes det er utelukkende positivt at det blir flere folk i byen.

Haakon tror det kan være veldig fint for næringslivet i Aurskog med nye innbyggere. Da blir de stedene man har mer levedyktige, og det blir også mer lukrativt å starte opp lønnsomme virksomheter. Det er viktig at vi også bruker butikkene og næringslivet vi har her.

Shopping og champagne

Shopping står ikke øverst på Haakon sin interesseliste, men kona og ungdommene vil jo handle litt nå og da. De har en del butikker i Aurskog sentrum, som Cubus, B-Young, Nille, apotek, Jernia, blomsterbutikk, frisør, gullsmed og flere andre lokale butikker. «Vi har egentlig alt vi trenger her i bygda», sier Haakon. Men hvis resten av gjengen hans ønsker noe mer spesielt så er det 25 minutter inn til Lillestrøm, en halv time til Strømmen storsenter, 45 minutter til Oslo sentrum, og i verste fall en time til Charlottenberg og svenskehandel.

Det er også noen restauranter i Aurskog. Det er en thairestaurant og et par kebabsjapper. «Selv spiser jeg aller helst på Fjøset, restauranten altså» ler Haakon. «Den har vært der i alle år, og er skikkelig bra. I påsken var det faktisk fullbooket, så vi fikk ikke bord. Den er virkelig verd et besøk!»

«Ellers er jo Aurskog kjent for en hel rekke ting, som bindersen og Think bilfabrikk. Også Dennis Hauger, formel2 føreren, som vi har hatt i barnehagen vår da. I tillegg er sølvvinner fra OL 94, Lasse Ottesen også fra Aurskog. Og som om det ikke var nok, har vi vår egen sjokoladefabrikk, Aur Sjokolade. Ellers er også Christer Rødseth, han vm-kokken som er med i Kiwireklamen, herfra også. Han er en bra fyr!» skryter Haakon stolt.

 

Valuta for pengene

På Aurskog får man mye areal for pengene. Haakon tenker da mest på uteareal i form av natur og frihet. For selv med en mindre bolig mener han det er enorme muligheter utendørs. «Men det er klart man også får rimeligere boliger her enn i hovedstaden og de større byene. Men prisene stiger også på Aurskog, i takt med befolkningsøkningen, så vær rask!» Smiler Haakon.


Fakta:

Midt i smørøyet på Aursmoen i Aurskog planlegger vi i Bakke byggingen av nye  rekkehus med gode kvaliteter.

Boligene vil være energieffektive med gode gjennomtenkte planløsninger tilpasset et aktivt familieliv. Parkering i garasje eller carport tilknyttet boligen. Boligene vil omkranse trivelige tun med lekeplasser og sosiale møteplasser. I Sentrumshagen skal det være godt å bo for både liten og stor.

Størrelser fra 105 - 159 kvm BRA inkl. sportsbod og garasje/carport // 3-5 soverom // solrike terrasser // Komplett og nøkkelferdig leveranse // Kun 100.000 i forskudd // Pris fra kr. 4.490.000