bakke

I Enebakks dype skoger...

… finner du Larsbraaten. En markastue som drives av den eksentriske damen, Thove Oppegaard. Vi møtte henne en fredag formiddag hjemme på tunet for å få tips om turer, aktiviteter og annet spennende i nærområdet. Det viste seg å være rett dame å snakke med!

Larsbraaten

«Kom inn kom inn, vil du ha kaffe?» Her ble vi møtt med klem og omvisning på den fine gamle husmannsplassen. Thove er fra Enebakk og har bodd her hele livet. Hun sier likevel at hun ikke er typisk norsk. «Nysgjerrig på alt og alle, og døra mi står alltid åpen». Hun snakker på inn- og utpust, og har helt klart inngående kjennskap til området – «særlig er skogen mitt habitat».

Skiløypene går innom Larsbraaten vinterstid. Da er det åpen skistue der man kan kjøpe vafler, kanelsnurrer, gulrotkake, kakao med krem og annet godt. Fra Drivplassen i Ytre Enebakk er det 7-8 km på oppkjørte løyper, så det er verd å legge søndagsturen hit om man kommer fra Månetoppen.

Stua er et naturlig utgangspunkt til løyper i Østmarka. Den er en del av hovedløypa mellom Drivplassen og Streifinn. Hele det øvrige løypenettet i Østmarka har tilknytning. Det er 29 km fra Skullerudstua og 24 km fra Losby i preppede løyper.

Det tar ikke lang tid før Thove har dratt fram turkartet og stikker ut fantastiske turer både på ski, sykkel, til fots, på hesteryggen eller på skøyter. «Her kan man gå fra vann til vann på skøyter når forholdene ligger til rette. 50 km vann på rekke og rad.»

Hun omtaler entusiastisk utallige turer i nærheten. Flyktningerruta, Mjærskaugtårnet, Østmarka rundt, Max Manusbanen og Blomsterrunden, for å nevne noen.

Mer enn en markastue

Den 29. oktober braker det løs på Larsbraaten. Da åpner, i tradisjon tro, Julehuset. På åpningsdagen er det konsert med den unge artisten Sunna Bjørk. Galleri Larsbraaten viser flere kunstnere, bla. Heidi Eva Back. Det blir også julebutikk med sjokolade fra Jentene på tunet, hjemmelagede juleprodukter, håndverd og andre gavetips. Julehuset holder åpent hver helg frem til 3. desember, så her er det muligheter for å skaffe seg personlige og unike julegaver og hyggelig julestemning.

Fra høsten og utover vil Thove starte opp igjen sitt populære konsept; Ett langbord. Her kan du bestille plasser rundt et bord med plass til 8-10 personer. Hun drar frem gamle oppskrifter fra glemselen, og disker opp med husmannsmåltid hver onsdag. På menyen står for eksempel kalvefrikassé, viltgryte av elg, lutefisk og alt annet oldemor pleide å lage. «Dette er et hyggelig og populært opplegg som trekker til seg både enslige, par og venner som ønsker å spise tradisjonsrik mat med andre matentusiaseter.» forteller hun.

Det er ofte overnattingsbesøk på Larsbraaten. Hun leier nemlig ut en fantastisk liten stue på tunet via Air BnB.  «I 2004 flyttet vi en gammel støl fra Valdres. Den er nå restaurert og har 3-4 sengeplasser.» Det er også overnattingsmuligheter i selve markastua. Kreative løsninger har gjort Larsbraaten til et flerbrukstun til glede for folk fra både nær og fjern.

«Bli med på tur, da vel!» Thove arrangerer fra tid til annen turer i skog og mark. «Ikke si det til noen, men jeg vet hvor soppen bor,» smiler hun lurt. Hun forteller om en ung amerikaner som var helt i ekstase etter sopptur med Thove. Han hadde flere kilo kantarell i favnen og mente at fangsten ville vært verd flere hundre dollar over there.

Enebakk i mitt hjerte

«Vi har det så fint her ute» sier Thove med et tilfreds sukk. «Alt vi trenger er like i nærheten, likevel bor vi praktisk talt ute i skogen.» Kultur og natur er sterke parametere i Enebakk. Enhver Enebakk-beboer nevner garantert naturen derom du spør hva som er fint med å bo her.  Kommunen er gode på kultur og møter stor interesse for sine arrangementer. Mange kunstutstillinger, lokale konserter, bokopplesninger og andre kulturelle innslag året rundt.

Dert er en veteranklubb her i Enebakk. De viser stolt frem bilene sine hver 17. mai. Det er et mektig skue når den lange kortesjen går gjennom Enebakk – Flateby, Kirkebygda, Ytre Enebakk osv. De tar gjerne turen innom eldresenteret, slik at de gamle kan mimre tilbake ved synet av de gamle glisene.

Thove fortleler videre at hun leide ut stølen til noen unge nederlandske gutter tidligere i år. De var her for å spille diskgolf. «Jeg visste det ikke før de fortalte meg det, men Krokhol golfbane har visst en av Europas beste diskgolfbaner, og det er jo noe å være stolt av!»

Enebakk er et fantastisk sted å bo og leve. Landlige omgivelser, men også svært sentralt hvis man ønsker å ta seg til Oslo eller Lillestrøm. Det er gode skoler her, og fine tilbud innen sport og kultur for både voksne og barn. Thove har mye mer på hjertet, og kun lovord å si om vakre Enebakk. Men den fine visitten må dessverre ta slutt, og på veien ut får vi med oss frossen kantarell og rødskrubb, syltet kantarell og tørket traktkantarell, alt fra Larsbraatens bakgård, Østmarka.

 

Vi tar henne på ordet, og skal helt klart bli med på tur! Turtips følger!